úterý 30. září 2014

Do formulářového pravěku

s Úřadem pro ochranu osobních údajů

Dnes, při uzavírání už skončené věci a ukládání spisu, jsem si vzpomněla, že jsem chtěla napsat o jedné kuriozitě, kterou nabízí daňovým poplatníkům Úřad pro ochranu osobních údajů.

Celá agenda osobních údajů je poněkud obskurní: na jednu stranu se kolem toho provozuje neuvěřitelná byrokracie. Předpis je předpis, že ano, a ochrana osobních údajů musí být, soudruzi. A tak se podepisují souhlasy, provádějí předepsaná hlášení a ukládají pokuty.
A na druhou stranu spousta lidí píše a vystavuje na internet, zejména na sociální sítě, i velmi citlivé údaje a intimní fotografie, aniž by si s jejich ochranou jakkoliv lámala hlavu.

Před několika měsíci jsem byla po dlouhé době konfrontována s nutností cosi Úřadu ohlásit; šlo o poněkud nejednoznačnou záležitost, proto mne klient požádal, abych formulář "Oznámení o zpracování (změně zpracování) osobních údajů podle § 16 zákona č. 101/2000 Sb." vyplnila já.
Souhlasila jsem, aniž jsem tušila, že mne čeká výprava doslova do internetově-uživatelského pravěku.

Otevřela jsem si příslušný registrační formulář na stránkách Úřadu, kam se intuitivně proklikáte už na několikátý pokus. Kolonky se vyplňují přímo na stránce úřadu; kliknutím na tlačítko "odeslat" se formulář odešle a to je vše.
No právě! To je vše.
Žádná možnost formulář vyplnit a před odesláním např. vytisknout a zkontrolovat.
Žádná možnost stáhnout vyplněný formulář ve formátu PDF a poslat ke kontrole, konzultaci či odsouhlasení někomu jinému.
O tom, že by snad bylo možno rozpracovaný formulář uložit a po zadání zaslaného kódu se k němu vrátit a pokračovat, si mohou poplatníci nechat jenom zdát.
Velkorysou útěchou je však možnost vytisknout si prázdný formulář. Asi aby si jej mohl oznamovatel vyplnit na psacím stroji.

Tohle snad dělali za krále holce.
Matně jsem si vybavila, že podobně to na stránkách tohoto úřadu vypadalo už před mnoha lety, kdy jsem se s jejich formulářem seznámila poprvé. Tehdy to možná bylo moderní a všichni z toho byli paf. Ale dnes?!

Zhýčkaná interaktivními daňovými formuláři, s nimiž se pracuje jednoduše a které si samy doplňují například některé daňové sazby, provádí početní operace a kontroly, zhýčkaná formuláři obchodního rejstříku nebo katastru nemovitostí, které lze samozřejmě převést do PDF a odesílat, nemohla jsem pochopit, že na stránkách Úřadu pro ochranu osobních údajů nic takového není.
Kde je tlačítko "stáhnout", "dokončit", "uložit", kde je žádost o návratový kód, nebo alespoň maličká ikonka, která mi umožní udělat z toho, co vidím na obrazovce, něco, co uvidí na obrazovce klient, až si to otevře?

A úplně nepochopitelné je toto upozornění, jímž je formulář uvozen:

Subjekty ze zákona povinné komunikovat prostřednictvím datové schránky mohou i nadále využívat pro podání oznámení o zpracování osobních údajů tento elektronický formulář. Po vyplnění všech požadovaných údajů a odeslání se vyplněný formulář zobrazí ve formátu PDF, který je možné uložit a použít pro zaslání prostřednictvím Vaší datové schránky.

Jestli tomu dobře rozumím, tak to nejprve odešlu, POTOM se mi vygeneruje vyplněný formulář v PDF a mohu jej znovu odeslat prostřednictvím datové schránky. Vítejte v elektronickém věku.

Chápu, že ochrana osobních údajů je strašlivě pracná. Vyžaduje celý úřad a celé úředníky, vyžaduje celodenní nasazení v potu tváře, je to v podstatě něco na způsob rubání uhlí, snad jen trochu náročnější.
Ale že by se v tom pracovním nasazení nenašla ani chvilka na modernizaci internetových stránek?



24 komentářů:

  1. Co byste čekala od bývalého povodňového primátora, šachisty a matfyzáka (za nějž se jako kolegu stydím), který netuší, že voda teče dolů... Předseda ÚOOÚ. Ten pán v každém svém výroku tehdy i později ukázal, že je mimoň...

    Dvakrát jsem se na ÚOOÚ obracel, jednou jako poškozený, podruhé jako oznamovatel. Poprvé proto, že při vzniku nových parkovacích zón si moje městská část dovolila kopírovat celé stránky OP a navíc chtěla něco jako potvrzení zaměstnavatele, že mi řádně strhává daň z příjmu tehdy myslím včetně její výšky. Šlo jim ale ve skutečnosti o to, že mám služební vozidlo svěřené i k soukromému užití, což hodlali ověřit zaplacením daně. Využili tehdy jakéhosi paragrafu v ZP, že zaměstnavatel musí vydat potvrzení o výši mzdy a zaplacené dani... Úřad se podáním (byť jsem ho formuloval jako oznámení o přestupku nebo jiném správním deliktu) nezabýval a přeformuloval si ho na pouhé podání.... A nakonec zjistil, že MČ není v jeho databázi, což je zajímalo jako jediné.

    A pak v druhém případu mne nakrkla školská matrika, kde sbírali data i postižení a o zdravotním stavu dítěte. A odděleně je ukládali a anonymizovali cca formou: V jednom souboru byly veškeré nacionálie, v druhém "anonymizovaná" data obsahující myslím "jen" pohlaví, měsíc a rok narození, třídu, školu, obec trvalého bydliště, rok počátku studia (postižené děti častěji opakují ročník) možná i celý průběh studia. A k tomu veškeré citlivé údaje. Spárovat tato data na neanonymizované nacionálie tříd je maličkost a vyjde to skoro vždy 1-1.

    MŠMT ČR vyfasovalo pokutu za tento systém připravovaný ÚIV (částečně podpořený zákonem, ale zdaleka nikoli plně) směšných myslím 800 000 Kč.

    Nejsmutnější bylo, že UIV v čele tehdy paní, která jako přednášející pedagogiky na MFF UK mi přišla hodně dobrá a když jsem chvilku učil, tak mi zrovna věci, které jsme diskutovali na zkoušce hodně pomohli.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Karle,
      děkuji za komentář.
      Já se tedy tomuto Úřadu vyhýbám, seč můžu, a asi dobře dělám.

      Ale s těmi školami, to mi připomnělo, že ministerstvo chystá nově registr učitelů, kde bude o učitelích také sbírat kdeco a "anonymizovat" to (nedělám si iluze...). Myslela bych, že Úřad bude vehementně protestovat, ale co myslíte? Jsou v pohodě, nemají s tím problém.
      Já být učitelem, tak s tím problém asi mám.

      Vymazat
    2. S tím kopírováním OP... Dnes jsem byl na OSSZ oznamovat změny coby OSVČ a paní za okýnkem požadovala k oznámení přiložit kopii mého OP a ještě chtěla, abych na tu kopii napsal, že "souhlasím s ofocením OP". Chtěl jsem vědět důvod, k čemu státní úřad jako potřebuje kopii mého OP, tvářila se velmi důležitě, prý jde o nějaké nové nařízení kvůli ochraně osobních údajů (!?). Nechtěl jsem se s tou nešťastnicí dohadovat a občanku jí nechal ofotit, ale pokud by zdejší diskutující (vím, že se zde pohybují i úředníci), věděli, o co jako jde, uvítám vysvětlení :-)

      Vymazat
    3. Hm, tak o téhle praxi nevím, ani si momentálně nemůžu vybavit, jestli jsem někde na úřadě dávala k ofocení OP.
      V bance ano, ale třeba na OSSZ podle mne ne.
      Nařízení kvůli ochraně osobních údajů:?
      Že neřekli rovnou "to nám nařídili z Bruselu":-))

      Vymazat
  2. Mi osobně přijde nějaká ochrana soukromí dost směšná. V dnešní době, kdy jsou všechny elektronické úkony (platba kartou apod.) archivovány, na silnicích, ve městech, v krámech, u bankomatu natáčí kamery s vysokým rozlišením, uvažuje se pouze o elektronických platbách, supermarkety chtějí do regálů montovat kamery, aby dokázaly sledovat pohyb očí a vyhodnotit zákazníkovy preference (a spojit pak zákazníka při platbě na kase s očima v regále nebude složité), mezitím na sebe dobrovolně (či pod donucením) blejeme tisíce intimních dat třeba při sčítání lidu, BIS chce větší pravomoce, policie chce větší pravomoce, úřady spojují registry všeho možného...a nebude nikdo, kdo by neměl svojí "složku".
    Mám zkrátka pocit, že těch věcí, které se dají utajit rapidně ubývá a brzo už to nebudou žádné. Proto mi přijde směšné utajovat rodné číslo apod.

    Mimochodem, můžete mi někdo říci, k čemu se nechá rodné číslo zneužít? Vzpomínám teda na období, kdy na ukradenou občanku šlo založit firmu, ovšem tam nešlo jen o rodné číslo a dnes už to snad (doufám) nejde.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sejre, neslysel jste nikdy o uzurpaci identity nebo kradezi identity ?
      To je vec nesmirne neprijemna, jejimz dusledkem je kaskada problému psychologickych a financnich
      Dnes je bezna i uzurpace identity osoby moralni.
      Pocet takovychto pripadu se zde pohybuje kolem 210 000 rocne. (podle institutu Credoc).
      MaB

      Vymazat
    2. S ukradenou identitou jsem se už taky potkala, ale k tomu nestačí rodné číslo.

      Myslím, že ochrana rodného čísla plyne z toho, že z toho lze vyčíst nějaké další údaje o člověku (věk, pohlaví, možná i místo narození).

      Sejre,
      s těmi registry to vidím podobně, ovšem to je trend, se kterým Úřad nic nezmůže, resp. nevím, jestli proti tomu vůbec chce něco dělat.
      To, jak se masivně omezuje platba v hotovosti, je na pováženou.

      Vymazat
    3. Nova forma kriminality, uzurpace identity, je zde na 3. miste po kradezi aut a vloupani do domacnosti.
      V r. 2011 bylo 14 000 procesu kvuli falesnym papirum.
      Vsechny informace, které dovoli identifikaci osoby, (jméno, adresa, cislo telefonu, data narozeni, filiace...) mohou byt pouzity padelateli.
      Kapitola sama o sobe jsou platebni karty.
      MaB

      Vymazat
    4. Jeste pro upresneni, vyraz "uzurpace identity" se pouziva u osob zijicich, "kradez identity" u osob zesnulych, pohrbenych s cizi identitou, tu jejich si privlastnil zlodej.

      Vymazat
    5. Nevím, jestli by kdokoliv stál o moji identitu, celkem bych mu ji klidně i předal a klidně se stal neviditelným. Pokud, jak tvrdí MaB, stačí k padělání věci jako jméno, telefon, bydliště a datum narození, tak to mají padělatelé velmi jednoduché, protože tohle jsou všechno dostupné údaje. Např. stačí padělatelům navštívit stránky ministerstva zemědělství, kam vodoprávní úřady povinně zveřejňují kopie vydaných rozhodnutí - a v nich (pokud se jedná o fyzickou osobu) je jako jednoznačná identifikace žadatele jméno, bydliště a datum narození.

      Ad rodné číslo: z rodného čísla se dá zjistit pouze datum narození a pohlaví. Číslo za lomítkem je generováno náhodně, ovšem tak, aby součet všech čísel rodného čísla byl dělitelný jedenáctkou. Teď jsem si to ověřoval na matrice:-)

      Vymazat
    6. Ještě "veselá" historka s omezováním plateb v hotovosti. V sobotu jsem byl vzít naftu na pumpě, a protože byl potřeba doklad pro jakési vyúčtování ve výši do tisíce Kč, vzal jsem za necelou tisícovku (což je v současných cenách množství cca do zapalovače:-) a jdu platit kartou a paní mi říká, to nemusíte strkat do přístroje, jen tu kartu přiložte ke krabičce a pak dejte PIN. Koukal jsem jak pražák na hromadu hnoje, načež mi paní vysvětlila, že mám bezkontaktní kartu, do 500 Kč stačí jen kartu přiložit, do tisíce přiložit a zadat PIN. Takže pokud si někdo opatří tu krabičku a přiloží mi ji ke kapse, kde mám peněženku s kartou, vyluxuje mi z účtu pětistovku?
      Chci tím ovšem říct, že samy banky aktivně přispívají k tomu, že pro stát bude mnohem jednodušší vyargumentovat bezhotovostní platby, protože s takovouhle kartou už nepotřebuje ani drobné.

      Vymazat
    7. Ad identita: potkala jsem se s tím, že se někdo na facebooku vydával za někoho jiného. A to je myslím docela snadné, k tomu vážně není třeba krást nějaké údaje, natož rodné číslo.

      Bezkontaktní karty: každou chvíli se mne při nákupu ptají, jestli mám bezkontaktní kartu. No, nemám a ani nechci mít. Ale co jsem slyšela, banky to lidem docela nutí, snaží se je vydávat automaticky, ani se třeba nezeptají.
      Taky si myslím, že to není bezpečná věc.

      Rodné číslo: myslím, že číslo za lomítkem tak úplně náhodné není. Např. lidé narození zde v okolí mají všichni podobná rodná čísla a lidé odjinud jiná. Když píšu smlouvu, tak už z rodného čísla poznám, že dotyčný je z jiného kraje, resp. že se narodil jinde než zde.

      Vymazat
    8. Ad identita: sla jsem do jedné ceské banky, kde mam konto, pozadat o platebni kartu. Bylo to rychlé a jednoduché. Urednice (kterou jsem videla poprvé) na mne chtela rodné cislo a adresu, kam poslat kod. .
      Co kdyby si prisla pro kartu s mojim rodnym cislem osoba jina ?

      Jaky je to pocit, kdyz se nekdo vydava za vas, zname také.
      Kratce po prodeji naseho auta prislo predvolani na policii, duvod: zaloba. Pro nabourani jejiho vozidla, pouziti nasili (facka) a ujeti z mista cinu.
      Stalo se to 900 km od naseho bydliste v dobe, nez bylo postou doruceno na Prefekturu nase oznameni o odhlaseni vozidla.
      Vse se samozrejme vysvetlilo, ale prijemné to rozhodne nebylo.
      MaB

      Vymazat
    9. vypadlo mi (nevim jak): zaloba jedné ridicky

      Vymazat
    10. Chris, ptal jsem se na rodné číslo zde na matrice, opravdu by vtom nemělo být schováno nic jiného.
      Ovšem může se stát, že ministerstvo vnitra matrice přidělí sadu čísel, která jsou si něčím podobná. Ovšem v Táboře to určitě tak nebylo - já mám na konci 1736, syn 1999, můj brácha měl tuším 2356 - podobnost žádná.

      Ad karta - mě se banka ani neptala, dokonce mi to ani neřekli. Na kartě se to pozná jen podle malinkého symbolu v rohu. Přemýšlím, že si dojdu kartu vyměnit.

      Vymazat
    11. Tak třeba v zákoně (o PČR?) je ustanovení, že totožnost se zjišťuje přiměřeně situaci. Tj., když vás na silnici zastaví hlídka, a vy jste si zapomněl doklady (stalo se mi, ale dávno), tak se mne zeptali na pár údajů, datum a místo narození, možná jméno rodičů. A pak mne s pokutovým bločkem propustili. Všechno vysílačkou ověřovali s databází na Policii.

      Pokud vás chytí revizor, zapíše si určitou sadu osobních údajů potřebných pro podání žaloby: Zřejmě: jméno, trvalý pobyt, dat.nar., možná RČ, nebo ČOP atd. Pokud tyto údaje bude mít ovšem revizor z jiných zdrojů, může je zneužít k vypsání pokuty i bez černého pasažéra. Co hůře, pokud je bude znát třetí osoba přibližně ve vašem věku, může se při kontrole za vás vydávat atd.

      Podobně si na Vás vzít úvěr (stalo se nám s odcizenými a nahlášenými doklady) a je s tím minimálně dost zbytečné práce. Atd. Atd.

      Vymazat
  3. Rodná čísla si vymyslela všeobecná důchodová pojišťovna (Smíchov, Křížová 25) v roce 1925 po zavedení všeobecného povinného důchodového pojištění. Je to číslo důchové pojistky, kterou automaticky uzavíral každý, kdo vstoupil do pracovního poměru na základě námezdní smlouvy. Protože ženy měly ex lege jiné pojistné podmínky než muži, byl brilantně vymyšlen způsob odlišení pohlaví. Číslo se skládá z data narození s pohlavním znakem pro ženy a za lomítkem bylo pořadové číslo přihlášení, rozlišující lidi stejného data narození podle pořadí, v němž přihláška k důchodovému pojištění přišla.
    Toto fungovalo až do doby zavedení invalidních důchodů z dětství, to je do roku 1959. Tehdy se začalo rodné číslo přidělovat hned po narození. Ti, kdo ho ještě neměli (děti do 15 let) ho dostali v roce 1959 jednorázovým oznámením Úřadu důchodového zabezpeční (pořád Smíchov, Křížová 25). Tehdy bylo dosavadní trojmístné číslo za lomítkem změněno na čtyřmístné a přestalo hrát rozlišovač pořadí, ale stalo se kontrolním číslem, bránícím před chybami (dělitelnost jedenácti se zbytkem 0 nebo 10). Rodná čísla samzřejmě i nadále přiděloval ÚDZ. Rodné číslo se začalo používat nejen pro důchodové věci, ale též pro věci nemocenského pojištění. Kvůli tomu se pak v sedmdesátých letech začalo rodné číslo psát do občanky a v osmdesátých letech kvůli tomu i změnili občanku a zavedli tam na to kolonku na první straně (před tím bylo na str. tuším 14 bez kolonky jen ručně dopisované). Někdy v polovině 80. let se rodné číslo začalo používat i jako identifikátor v katastru nemovitostí. Po revoluci se najednou všichni zbláznili a začali zaměňovat tohle číslo důchodové pojistky za osobní číslo člověka a začalo se těžce zneužívat - užívat ve věcech, kterých se netýká. Kde kdo to cpal do smluv a poslanci dokonce do zákonů. Naprosto šílené to bylo. A vůbec si ti pitomci, co nastoupili s revolučním nadšením po "starých strukturách", nedali vysvětlit, co to je a k čemu to slouží a jak velice moc je ten systém chybový (na chybu se přišlo vždy když člověk s vadným rodným číslem odcházel do důchodu, a protože důchodová pojišťovna měla všechny podklady, relativně snadno chybu odstranila). Když se pak rodné číslo použilo jako identifikátor na kuponové knížky v rámci kuponové privatizace, jíž se účastnila cca polovina obyvatelstva, vznikl velký problém právě s touto chybovostí a týdně se muselo odstranit (= přidělit nové číslo důchodové pojistky) stovkám (!) lidí. ČSSZ (Smíchov, Křížová 25) to prostřednictvím svých OSSZ velmi těžko zvládal. Druhá půlka lidí, kteří se kuponové privatisace neúčastnili, má chyby pořád a nadále se odstraňují postupně při odchodech do důchodu. Koncem devadesátých let se svěřilo přidělování rodných čísel Českému statistickému úřadu prostřednictvím matričních úřadů, což ČSÚ dělá tak, že vygeneruje vždy dopředu pro každou matriku řadu dodatkových čísel, které může v daném roce přidělit. No a protože statistici to dělají dávkovým způsobem, může se zdát, že číslo za lomítkem určuje místo narození. Avšak není tomu tak, byť v hrubých rysech se z většího počtu r.č. mladých lidí dá jakás-takás teritorialita vysledovat (jako nechtěný důsledek dávkového generování).
    Milan

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ještě doplním, že rodné číslo nikdy nebylo a ani nadále není číslem člověka a neslouží k identifikaci člověka. Stále je to číslo pojistné smlouvy důchodového zabezpečení, to je stále primární účel.
      Identifikace osoby se neprovádí rodným číslem, ale podle § 37 odst. 2 správního řádu.
      Milan

      Vymazat
    2. Ve Francii neexistuji rodna cisla a ani obcansky prukaz neni povinny.
      Staci cestovni pas nebo ridicsky prukaz.
      V CR na mne chteji rodné cislo v bance, sporitelne, pojistovne. Asi si tak overi moje data, ktera maji v pocitaci.
      A zrejme maji duveru, ze jim to rodné cislo dava opravdu ta spravna osoba.
      MaB

      Vymazat
    3. Tak to je brilantní, Milane, děkuji.
      A zažívám mírný pocit euforie, že jsem měl - v zásadě - pravdu:-)

      Vymazat
    4. Hele, Sejre, ale já jsem měla taky pravdu!:-)
      Fakt, znám to ze psaní smluv - do smluv o nemovitostech se píšou rodná čísla.

      Milane,
      děkujeme za výklad.

      MaB,
      ale tady v bance bez občanky ani ránu - nestačí jim sdělit údaje, ale ověřují totožnost podle průkazu, na kterém je fotografie.

      ***
      Mizím, mám napilno.
      Zažívám ale mírný pocit euforie, že už je pátek, odešlu tady jedno podání, které dělám narychlo, protože v pondělí je soud, a hurá, hurá, víkend je tu.
      Jo a přátelé, po dnešku jsem ve škole matka potížistka, měli jsme s naší ZŠ první konflikt, tak o tom asi napíšu...

      Vymazat
    5. Chris, potom existuji i vyjimky. Navic OP nemam.

      Jeste mnohem zarazejici je ale pripad jedné znamé, ktera delala ridicak pro svou o dva roky starsi sestru zijici na Novém Zélandu, s kterou si jsou trochu podobné.
      Fotka na sestrine OP hladce prosla a RP (s fotkou sestry) dostala hned napoprvé.
      MaB

      Vymazat
    6. Není to brilantní.
      Je to velmi VELMI zjednodušené, vulgarisované. Ve skutečnosti by toto téma vydalo na cca 300 stran - disertační práci.
      Milan

      Vymazat
  4. A co se týká formulářů:
    To je svrab, bída, neštovice a cholera.
    Před formulářem i inteligentní člověk zapomíná myslet!
    Milan

    OdpovědětVymazat